Stap 04. Emotioneel ontladen

Dit is wellicht een aparte stap in het stappenplan en tevens een optionele stap. Onze ervaring leert dat er vaak ‘lading’ zit tussen partners in scheiding. Deze lading staat jullie verbinding in de weg. Het maakt communicatie lastig.

Hoe herken je emotionele lading?

Geweldloze communicatie als gescheiden ouders
Hoe herken je emotionele lading?

Zichtbare lading

Soms is de lading al vanaf de start zichtbaar. Het laait af en toe heftiger op in emoties. Maar het is steeds onderhuids en sluimerend aanwezig. Daardoor vraagt het in mediation regelmatig tijd en aandacht. De lading lijkt soms een geheel eigen leven te leiden. Het is haast niet te stoppen.

Onzichtbare lading

Andere keren gaat alles op rolletjes. Totdat een bepaald onderwerp ter sprake komt. Het gesprek wordt ineens stroperig. Alles lijkt te stagneren op individuele standpunten. Ook dit kan een signaal zijn voor lading. Lading die nog onder water zit. En daardoor tot nu toe onzichtbaar was. Waar komt deze lading vandaan? Hoe is het ooit ontstaan?

Waar komt deze lading vandaan?

Soms is het een grote ‘beladen’ gebeurtenis, zoals overspel of emotionele afwezigheid. Veel vaker is het een ingesleten patroon. Een patroon waarin jullie elkaar langzaam kwijt zijn geraakt. Vanuit zo’n patroon is dan wederzijds onbegrip, ergernis, verdriet of machteloosheid ontstaan. Ook een vorm van lading dus.

Hoe ga je om met een beladen gebeurtenis?

Laten we beginnen met een paar voorbeelden. Beladen gebeurtenissen zijn bijvoorbeeld:
  • schenden van belangrijke onderlinge afspraken of van elkaars vertrouwen;
  • het achterhouden van geheimen;
  • gebrek aan verbinding tijdens een emotioneel zware periode;
  • vreemdgaan in een monogame relatie.
Wat nu als zo’n beladen gebeurtenis steeds terugkomt in de mediation?  Dat vraagt eigenlijk om communicatie over het betreffende onderwerp. En daarmee ook om ‘confrontatie’ met de emotionele lading. Een goede manier om dit te doen staat beschreven in bijgaande blog over “Twee manieren om te vergeven – Kies voor je eigen vrijheid”.

Lading als gevolg van jullie patroon?

EFT relatie patroon - relatie therapie - Mediation Soest, Nieuwegein en Utrecht
Het patroon boven en onder water
Soms kun je jarenlang vastzitten in een patroon met elkaar. Een veel voorkomend destructief patroon is dat van aanvallen en terugtrekken. De aanvaller is kritisch, komt met verwijten of wordt boos. De terugtrekker gaat het gesprek uit de weg of blijft bijvoorbeeld kalm en oppervlakkig. Onder dit zichtbare patroon ligt een wereld aan schatten verborgen. Het is mogelijk om deze schatten naar boven te brengen via EFT (Emotionally Focussed Therapy). Meer hierover kun je lezen in de blog “Je relatie verbeteren in tien stappen – Ga direct aan de slag”. Als ouders kom je zo weer dichter bij elkaar.

Een aparte afspraak of gewoon tussendoor?

Als lading telkens een grote plek inneemt tijdens de gesprekken. Of als lading lijkt te zorgen voor stagnatie. Dan is het vaak beter om de lading tot hoofdonderwerp te maken.

Een aparte afspraak

Een apart gesprek om emotioneel te ontladen. Dat, wat gezien of gehoord wil worden, krijgt een podium. Zo ontstaat er weer ruimte, begrip en beweging. Een dergelijk gesprek vindt uiteraard alleen plaats als jullie dit zelf willen. Meestal is één of zijn maximaal twee gesprekken voldoende om de scherpe kantjes eraf te halen.

Of toch gewoon tussendoor?

Soms is het onvermijdelijk om lading direct te bespreken. Het is dan zo prominent aanwezig, dat het direct wordt besproken. Hierbij worden vaardigheden uit de mediation en de relatietherapie gecombineerd. Er ontstaat zo een ander gesprek over dat wat er echt toe doet. De praktische zaken volgen daarna vanzelf weer.

Hoe nu verder?

Het beladen onderwerp is besproken. Alle emoties zijn over en weer gezien en gehoord. De scherpe kanten zijn ervan af. Vaak is het nu mogelijk om alle praktische zaken samen op te pakken. Het stappenplan wordt vervolgt.

Gerelateerde blogs

In mijn praktijk kom ik dagelijks relatiepatronen tegen. De één gedraagt zich soms even als een ‘klein kind’. De ander lijkt dan bijna als vanze...

In de onderstaande Blog vind je de tien meest genoemde kenmerken van een goede relatie. Deze kenmerken zijn afkomstig uit boeken, wetenschappelijke ar...

In mijn mediation praktijk zie ik vaak dat eenzelfde onderwerp steeds naar voren blijft komen. Er zit zoveel ‘lading’ op, dat er bij het minste of...

In tien stappen naar een gezonde relatie. Bijna te mooi om waar te zijn. Toch is er een methode die in ruim driekwart van de gevallen een positief eff...

Jullie zijn gescheiden of zitten er nog middenin? In beide gevallen weet je dat het best lastig kan zijn. Lastig om als ouders de communicatie open te...

Wat kunnen we bij een scheiding leren van NLP? NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is een grote verzameling modellen en technieken va...

Na feestdagen en vakanties is er vaak een piek in het aantal scheidingen. Dit zijn tijden waarin je intensief samen bent. En als het al rommelt, wordt...

In deze Blog vind je een samenvatting van het boek ‘Positivity’ van Barbara Fredrickson. Zij is één van de pioniers op het gebied van de Positie...

In deze Blog staan we stil bij mogelijke rituelen voor een scheiding. Wat zijn scheidingsrituelen, waarom zijn ze zo belangrijk en hoe doe je dat dan ...

Op een seminar van Rutney Sluis hoorde ik onlangs over vijf talen van liefde. Een interessante theorie over de liefde van Gary Chapman. Gary is relati...

Dit artikel gaat over conflictpatronen. Toen ikzelf enkele jaren geleden een test deed voor conflictstijlen (zie het vorige artikel over conflictstijl...

“Geweldloze communicatie” is een geweldige praktisch en bruikbaar boek van Marshall Rosenberg. Dit artikel gaat over omgang met boosheid. En laten...

Wat zeggen cliënten?

Test review voor GertJan

Gertjan is in deze rare en onrustige tijden een waar anker gebleken. De onderwerpen die wij bespraken waren niet aangenaam maar met Gertjan in the lead zijn wij in staat gebleken om deze gesprekken tot een goed einde te brengen. Wij danken Gertjan voor zijn rustige en kundige optreden, het heeft duidelijkheid gebracht en rust gecreerd. Sander Amsterdam

Ik heb Gerwin ervaren als een geduldige mediator die goed kan luisteren en beide partijen goed aan het woord laat. De sessies vonden plaats in een fijne kamer, dus de setting was goed. Ook zijn manier van aanpak en theoretische onderbouwing van bepaalde aspecten was prettig en professioneel. Met andere woorden, ik beveel hem van harte aan.

Gertjan, thanks for all the support during the mediation procedure! It was really pleasant to work with you and we are happy that we have managed to finalize the covenant. The situation was of course not fun, but with your help we felt comfortable in all the important decisions and that is very much appreciated.

Vond het erg fijn om geholpen te worden door Gerwin. Het is een rustige en toegankelijke man. De website was al erg overzichtelijk en duidelijk en staat echt boordevol informatie. Hij legt de zaken goed uit. In de gesprekken blijft hij echt onpartijdig. Ik ben zeer tevreden in hoe we geholpen zijn in een vrij heftig traject.

Gerwin heeft ons goed geholpen om het traject van scheiden op een mooie manier te kunnen te doen. Erg prettig om met hem te werken.

Op verzoek van mijn ex-partner kozen wij voor Gertjan als mediator. Vooraf had ik nooit gedacht dat het resultaat van een echtscheidingsmediation kon zijn dat wij als ex-partners beter met elkaar om gaan dan voorheen! Gertjan heeft kennis van zaken en brengt structuur aan in onderwerpen waarover wij overeenstemming moesten bereiken. Als gevolg hiervan kwamen wij samen al snel tot goede afspraken met behoud van respect voor elkaar.

Gerwin heeft ons goed geholpen om de zaken rondom de scheiding te regelen. Omdat we zelf al een en ander geregeld hadden waren we in ongeveer 4 sessies klaar. Zijn site geeft veel duidelijke informatie. Gerwin is rustig, weloverwogen, deskundig en zijn achtergrond als psychosociaal therapeut heeft veel meerwaarde in deze moeilijke fase.

Gerwin komt rustig en prettig over, met verstand van zaken. Hij heeft niet alleen oog voor het zakelijke, maar ook voor het emotionele en hij neemt dan ook alle tijd voor je. Het is fijn dat er even wat meer tijd kan worden genomen als je daar behoefte aan hebt tijdens zo'n ingrijpend proces. Uiteindelijk zijn we er samen met hem uit gekomen, met heldere afspraken en met oog voor ieders belangen.

Gerwin is echt het voorbeeld van een top mediator, althans hij heeft mijn verwachtingen overtroffen. Hij is onpartijdig, transparant, geduldig, kalm en rustig, vriendelijk, zeer bekwaam, duidelijk & goed in verwachtingsmanagement. Bij ons duurde het proces wat langer, maar geen enkel moment heb ik me opgejaagd gevoeld door Gerwin. Wij mochten de tijd nemen die we nodig hadden. Hij respecteert ieder's eigen proces en laat je in je waarde. Dank je wel Gerwin dat je deze emotionele achtbaan toch iets draaglijker hebt kunnen maken.

Gertjan heel erg bedankt voor je kundige hulp.

Enigszins sceptisch bij Gerwin terecht gekomen, niet om Gerwin, maar of een mediator ons kon helpen om de scheiding te begeleiden. Dankzij het enorme geduld, rust, professionele houding en kennis, hebben we het toch kunnen afronden. De (indien nodig)nazorg, blogs met heel veel verhelderende info vindt ik erg fijn om te ontvangen!!! Dank, zonder jou waren we er zeker niet uitgekomen!

Was duidelijk overzichtelijk en nam echt de tijd voor ons, een prettig persoon die ons goed heeft begeleid door deze moeilijktijd.

Gerwin is een zeer prettige man, verstand van zaken, helpt beide partijen goed. Communiceert open, eerlijk. Is altijd rustig, ook zeer prettig. Kortom gewoon goed.

Gerwin heeft ons (geheel online) geholpen met de hobbels, beslissingen en keuzes in een moeilijke weg van uiteen gaan. Zijn openheid, rust, doortastendheid, professionaliteit en ervaring heeft ons ondersteund dit pad zorgvuldig, snel en geslaagd te doorlopen. De complexiteit van de situatie, waarin we in het buitenland woonden met het gezin en het benodigd hoog tempo van de zaken die geregeld moesten worden heeft Gerwin goed en professioneel begeleid. Tevens hebben we ook in korte tijd een band kunnen opbouwen online. Dank Gerwin!

Gerwin zorgt voor een ontspannen, professionele en prettige omgeving om in eigen gewenste tempo en op een liefdevolle wijze alle persoonlijke en zakelijke processtappen te doorlopen.

Je word netjes ontvangen. Vooraf word er duidelijk verteld wat je er van kan verwachten. Er word geen kant gekozen voor de man of de vrouw.

Met parate kennis omtrent regelgeving , objectiviteit en oog voor persoonlijk detail is Gerwin absoluut een aanrader. De huiselijke setting zorgt tijdens een toch lastig traject voor een ontspannen sfeer.

Super fijne en duidelijke begeleiding. Persoonlijke en professionele afhandeling.

Gerwin is een fijne man om mee te praten en hij heeft altijd een luisterend oor . Hij is zeker een aanrader

Ondanks dat het natuurlijk een pijnlijk proces is heeft Gerwin ons heel plezierig en deskundig bijgestaan. Ik beveel hem dan ook zeker aan.

Wij zijn heel goed geholpen door Gerwin. Het is echt top dat je in zo'n moeilijke tijd iemand hebt die met je meedenkt en wat uit je handen kan nemen. Allebei zeer tevreden met de afloop!

In een informele en fijne sfeer de lastige zaken van de scheiding naar beider tevredenheid kunnen afwikkelen zonder advocaten en juridisch gedoe. Gerwin werkt via een duidelijke en overzichtelijke structuur zodat het gehele proces soepel verliep.

Ik kan mediation door Gerwin bij Samen Uiteen zeker aanraden! Tijdens de gesprekken nam hij alle tijd en werd er zonder oordeel geluisterd en meegedacht.

Vriendelijk en meedenkend. Alles wat van toepassing was is duidelijk uitgelegd en mocht ik het niet helemaal begrijpen is het nogmaals uitgelegd. Hele goede afhandeling.

Ik ervaar Gertjan als echte professional. Hij heeft kennis van zaken en is prettig in de omgang. Een aanrader!

Gerwin is rustig, neemt de tijd, reageert altijd snel en stelt eigen stukken en samenvatting van bijeenkomsten snel op wat zorgt voor overzicht.

In een lastig tijdperk gebruik moeten maken van mediation en daarbij terecht gekomen bij Gerwin van Samen Uiteen. Belangrijk om te horen en gehoord te worden in een onplezierige tijd, waarin je hebt besloten niet samen verder te gaan. Gerwin heeft ten volle aandacht voor de situatie en kan met zijn expertise op een goede toon en in een geschikt tempo een convenant en ouderschapsplan met je doorlopen resulterend tot een voor beiden geschikt resultaat. Fijn dat dit op deze manier kon.

Wat ontzettend prettig om met Gerwin te werken. Alles werd duidelijk en rustig uitgelegd. Gerwin heeft verstand van zaken ook voor het emotionele gedeelte was veel tijd en begrip, zoveel dat wij zelfs zijn gestart met relatietherapie bij hem. Bedankt Gerwin

Gerwin een meer dan aan te bevelen mediator. Zeer persoonlijk, daarnaast denkt hij in scenario's. Wat helpt in onduidelijke situaties die zich kunnen voordoen na de scheiding.

Gerwin van Samen Uiteen is een goede en professionele mediator met een fijne en persoonlijke benadering. Hij nam ruim de tijd om samen met ons de lastige stappen van onze scheiding te doorlopen. Dat was zonder hem misschien ook gelukt maar zeker niet zo rustig en weloverwogen. Dat gun ik iedereen die een scheiding door moet maken.

Zeer aan te bevelen mediator. Uitstekende begeleiding bij echtscheidingsprocedure. Creëert een prettige sfeer in de praktijk tijdens de bezoeken. Convenant goed opgesteld en naar wens afgehandeld.

Met gemengde gevoelens het mediation-traject ingegaan maar Gerwin heeft alles met veel gevoel tot in de puntjes begeleid. Kundig en luisterend oor voor beide partijen. Zeer tevreden. Bedankt ! (Het is dat er maar 5 sterren gegeven kunnen worden.......).

Met hulp van Gerwin in goed overleg alles kunnen regelen. Ik waardeer zijn manier van doorvragen en heldere beschrijvingen erg. Hierdoor onstond er beter wederzijds begrip.

Mede dankzij de gesprekken met Gerwin zijn mijn voormalige partner en ik met een tevreden gevoel uit elkaar gegaan.

Ik ben uiteindelijk best tevreden over hoe onze scheiding is verlopen. Het was een lastige periode waar Gerwin ons op een prettige manier doorheen heeft geholpen. Hij is kundig, relaxed en duidelijk.

De mediator Gerwin Timmerman is een rustige, betrouwbare man die de tijd neemt om samen met jou of samen met je aanstaande ex-partner (zo als in ons geval) alle punten doorneemt. Geeft goede adviezen. Bij ons ging alles in goed overleg en mede door de goede zorg en flexibiliteit van Gerwin konden we dit traject in een relatief korte tijd realiseren. In een toch vervelende periode, het mediation traject als zeer positief ervaren.

Onze vier beloftes

JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR

WIJ BIEDEN JULLIE VOLLEDIGE SUPPORT

OPENHEID IN EEN VEILIGE SFEER

ALS STERKERE PERSONEN EEN NIEUWE TOEKOMST IN